top of page

Патронния празник на училището по случай Деня на будителите 28.10.2023

С голямо тържество, организирано от нашите учители, ученици и родители обелязахме патронния празник на нашето училище – 1 ноември, Деня на народните будители.

Това е ден за почит на предците ни будители - книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало. Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. И ние съзнаваме, изпълнени с почит към духовния подвиг на народните будители, те е наш дълг да поддържаме и предаваме техния огън сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас.

Но за нас тази година празникът е още по-специален, не просто защото училището ни носи името „Народни будители“. Тази година нашият патронен празник е юбилеен – празнуваме го за 15-та поредна година и сме изключително горди от този факт.

За тържеството нашите учители и ученици бяха подготвили специална програма, включваща освен песни, танци и стихотворения за празника, и кратка драматизация по откъс от главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов, за което получиха заслужени овации от пълната зала. Градуса на настроението вдигнаха учениците от групата по народни танци с ръководител г-жа Кристи Петрова. Силният финал на програмата, която по традиция завърши с изпълнение на „Песен за народните будители“ развълнува до сълзи цялата зала.

Наши гости бяха представители на институции, сдружения и училища от целия остров: г-н Олег Кабакчиев, аташе в посолството на Република България в Кипър, г-н Калин Павлов – председарел на Съюза на българите в Кипър, г-жа Лидия Стефанова – секретар на СБК, г-жа Радостина Жекова – училищен ръководител на БНУ „Азбукарче“ в Полис-Хрисохус, членове на родителкия съвет и ученици от училището, членове на УС на сдружение „Българи зад граница“ – гр, Лимасол, бенефициент на БУ „Паисий Хилендарски“. Култутрен клуб „Българче“ – Ларнака беше представен от своя ръководител - г-жа Анелия Христова, и г-н Тодор Здравков – ръководител на ансамбъл „Българи“. Всички те поднесоха поздрави за празника на училищео. Поздавителиен адрес до нас изпратиха и от Община Паралимни, наш дългогодишен и незаменим партньор в работата ни.

От началото на тази юбилейна за нас учебна година започнахме една традиция – да отбелязваме заедно с нашия юбилей и други такива на български творци, културни и исторически събития. Така в края на септември отбелязахме 110-годишнина на Съюза на българските писатели и 130-годишнината от рождението на Елисвета Багряна.

Този празник свързахме със 145 години от рождението на Ал. Божинов, роден на 24 февруари 1878, в Свищов, основоположник на българската политическа карикатура. По повод неговата годишнина представихме изложбата от негови карикатури, поместени в книжката „Македония в карикатури“ през 1930 г., някои от които не са показвани до този момент.

След края на празничната програма пиочерпихме гостите с отбрани вина и мезета, с кулинарни изкушения, приготвени от нашите всеотдайни родители.

Благодарим от сърце на всички, които бяха съпричастни към подготовката и провеждането на този вълнуваш празник!


71 views0 comments

Comments


bottom of page